Krönika: Joe Allen - The Mystery Man

Bild till nyheten Krönika: Joe Allen - The Mystery Man
En spelare i skymundan. En spelare utan udd. Eller hela Europa Mästerskapets kanske bästa mittfältare? Ja, Joe Allen är då kontrasternas man och den nu kanske största vattendelaren på Merseyside. Ska han väljas eller säljas?

Sedan ankomsten, tillsammans med Brendan Rodgers, från Swansea under sommaren 2012 har Joe Allen inte riktigt lyckats bofästa sig i varken startelva eller gemene mans hjärta kring Anfield. 

Måvara för hans Jesusliknande look och att han förvandlades till att bli "The Welsh Pirlo" med The Kop, så har det knappast varit självklart huruvida walesaren egentligen skulle vara något att hålla hårt i när förändringarnas stormar skulle få friheten att blåsa under sommaren. 

But off to France he went... 

Och resten är väl nästan historia vid det här laget. Joe Allen växte ut till en av hela turneringens bästa mittfältare och var högst delaktig i Wales sensationella bedrift att som första brittiska nation på flera decennier, ta sig till en EM-semifinal. Tillsammans med Aaron Ramsey bossade han mittfältet och åt exempelvis upp Belgiens dito i form av Radja Naingolan och Axel Witsel. Så vart lämnar det oss idag?

Var detta en på miljonen eller beviset på en underliggande kvalitet som Jürgen Klopp nu kan dra nytta av i flera år framöver? Ja. Där någonstans ligger ett huvudbry för tysken att räta ut. 

Med offensiv kvalitet i form av Daniel Sturridge, Roberto Firmino, Sadio Mané och den tekniska gudagåvan Philippe Coutinho kan vi nog vara rätt säkra på att det kommer att röra sig om två balanserade mittfältsplatser bakom den sprudlande kvartetten och då ska där läggas ett två-bits-pussel från en uppsjö av valmöjligheter. 

Emre Can. James Milner, Jordan Henderson, Joe Allen och såklart också den nyanlände Marko Grujic. 

Även trotjänaren Lucas Leiva finns kvar i kulisserna och upcomers som Cameron Brannagan, Pedro Chirivella och Kevin Stewart kommer att vilja banka på dörren om de inte får chansen att bege sig ut på lån. 

Så kan vi verkligen unna oss den breda lyxen utan Europaspel?

Nä, jag tycker faktiskt inte det. 

I min värld så saknar Joe Allen fortfarande spetsegenskaperna för att ges plats på Anfields ordinarie mittfält. Och när vi tittar på alternativen i omgivningen måste vi då sortera bland rutin, framtid och var pengarna kan finnas att hämta. 

I min värld kommer Emre Can och Jordan Henderson att starta premiärmatchen om en dryg månad (såvida inget storartat händer på transfermarknaden) och James Milner visade under förra säsongens (framförallt sista del) att han är ett fullt tillförlitligt allroundalternativ som utöver fantastiska arbetsinsatser också besitter spetsegenskap med sin precision vid inlägg och fasta situationer. 

Marko Grujic kommer också behöva speltid (så mycket som bara möjligt) för att växa in i kostymen och kommer att vara given så snart vi roterar i startelvan inför cupmatcher och dylikt. Lucas Leiva kan mycket väl också komma att stanna som ett back up-alternativ till både försvar och mittfält, och även om man kan slå många slag för att Joe Allen är en klart bättre fotbollsspelare så har Lucas troligen förtjänat rätten att sitta kvar i båten en säsong (eller två) till om han accepterar en roll som kommer att handla främst om vattenbärande. 

Cameron Brannagan har vi också nekat flera låneerbjudanden på och jag tror väl snarare att Pedro Chirivella blir den av ungtupparna som får bege sig ut på ett litet äventyr, medan Kevin Stewart (som ju faktiskt är ganska "gammal") lär behöva fortsätta bevisa under försäsongen att han är ett namn att hålla hårt i. 

Kvar, någonstans i all denna saliga mix, hittar vi då Joe Allen. En spelare som är för dålig för startelvan, för bra för bänken, för ung för att bidra med rutinen och för gammal för att vara vår framtid. Och dessutom med ett Europa Mästerskap i ryggen som nog gjort honom 60 miljoner dyrare. 

Jag trycker därmed på säljknappen och önskar Joe Allen lycka till i sin vidare fotbollskarriär. Och jag tror Jürgen Klopp gör detsamma. 

Vad tror och tycker ni?

Bör Joe Allen väljas eller säljas?
Och hur tror ni att Liverpool ställer upp i Premier League-premiären om en dryg månad?

Logga in och kommentera!


17 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer