Mölby om mittfältet

Bild till nyheten Mölby om mittfältet
Jan Mölby spenderade över ett årtionde på Liverpools mittfält då de vann troféer på löpande band. Nu delar han med sig av sina åsikter kring det mittfält som spelar för de röda idag.

Jordan Henderson

Henderson har haft en mycket lyckad första halva av säsongen på sin något nya position som Klopp kallar för Nr.6 rollen.

"Jordan Henderson är väldigt viktig. Jag tror att han är en sådan typ av spelare som blir mer uppskattad när han inte spelar. De flesta lagen spelar med ett tremanna-mittfält och i det ha en spelare som ligger lite lägre ner på mitten och dirigerar spelet."

"Klopp tänker inte så, han vill att den mittfältare som är längst bak att vara rörlig och fortfarande vara inblandad i spelet och det är just därför som Henderson är så bra. Han löper över hela planen, han är nära situationerna, vilket är hans styrka. Han är ingen Xabi Alonso som ligger lågt och slår långa passningar, han är mycket mer involverad än så."

Adam Lallana

Lallana spelade mycket i en offensiv trea under förra säsongen men har under denna säsong ofta spelat på mittfältet.

"Av alla de mittfältare vi har så är Adam Lallana helt klart den som skiljer sig mest från de andra. Han har utan tvekan utvecklats till den viktigaste mittfältaren."

"Grejen med Lallana, som kanske inte alla tänker på, är att han är en spelfördelare. Han är inte den typen av spelfördelare som ligger lågt och styr spelet utan han är lite som Iniesta. Han ligger lite längre fram i planen och styr riktningen och tempot på spelet."

"Han har imponerat väldigt mycket, han har varit otroligt viktig - så pass viktig att jag skulle kalla honom för nyckelspelaren i laget. Lallana är väldigt säker med boll, skapa yta för sig själv. Det finns inget så bra som tid och ytor, om du inte har det blir det tufft att spela. Du måste vara kapabel till att skapa den ytan för dig själv. Detta kan han men förr så skapade han ytan och lyckades inte göra något med den. Jag tror att tränaren har sagt något i stil med 'när du gör såhär eller såhär, då ska du göra såhär sen.'

"Nu när Lallana skapar sig yta så sitter du på helspänn, du tror att han kommer att skapa något."

Georginio Wijnaldum

Sommartransfern Wijnaldum har redan blivit en populär spelare bland fansen och även Mölby har imponerats av holländarens fina start på Liverpoolkarriären.

"Han gjorde det bra i Newcastle, han spelade längre fram, löpte i djupled, gjorde mål och när vi köpte honom trodde jag att han skulle få samma roll i Liverpool. Men Jürgen Klopp har flyttat ner honom och jag kan förstå varför."

"Tekniskt så är han väldigt, väldigt bra. Han kan också göra det många tycker är svårt, spela i ett rasande högt tempo. Han ser saker snabbt nog både med och utan bollen. Jag tycker att han har imponerat rejält."

"Folk tjatar om hans brist på mål men han spelar på en annan position nu. Om du flyttar fram honom i planen så kommer han att göra mål, men jag tycker att han har imponerat på den plats han spelar på nu."

Emre Can

Endast 23 år gammal så är Emre Can den yngste av seniormittfältarna som har spelat den här säsongen.

"Emre Can är fortfarande relativt ung, men trots det har han spelat mycket fotboll eftersom han vara redo fysiskt under tidig ålder. Han behöver fortfarande jobba på en del saker men hans kvalitet kan ingen ifrågasätta. Före hans skada hade han en imponerande period, han gjorde mål och såg ut att njuta av att gå framåt."

"Jag blev inte förvånad när han fick spela på Old Trafford, det krävdes fysiska spelare. Vi spelade inte tillräckligt bra för att kunna åka dit och tro att vi kunde dominera och springa sönder dom - vi visste att vi skulle behöva ta hand om deras kvaliteter också."

"Snart står Chelsea för motståndet, om du kollar på deras mittfält och fysiken som dom har där, Spurs kommer till Anfield med Dembele och Wanyama - det är dom matcherna som Emre Can kommer att spela. Det kommer också komma matcher där känslan är att vi kan göra ett par mål och då kanske vi kommer spela med mer offensiva spelare som är lite snabbare med bollen. Han måste kanske sitta på bänken under några sådana matcher."

Om mittfältets betydelse

Mölby är ju en gammal mittfältare och kommer alltid ha specifika åsikter kring lagdelens betydelse.

"I vilken match som helst så är det på mitten som du kämpar om att få spela på. I vissa matcher så lyckas du inte vinna mittfältet så du får lov att kriga hela matchen. Mittfältet är, som alla hört en miljon gånger, där du vinner eller förlorar matcher."

"Om du får en bra start, tar över mitten och dikterar spelet, så ökar dina chanser att vinna. Om du inte kan vinna spelet på mitten så ser du till att motståndaren inte kan det heller. Det är så det fungerar."

"Mittfältare är inblandade i spelet mycket mer än alla andra, det är den bästa positionen att spela på."

Källa: Liverpoolfc.com

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer