Krönika: Mané - En given succé?

Bild till nyheten Krönika: Mané - En given succé?
Efter en bitter avslutning på förra säsongen är det åter dags att sätta sig i sadeln, duscha bort stanken av gravöl och ta sikte mot framtiden. Och frågan man ställer sig nu är såklart vad den har att bjuda.

Det blev ett tungt avslut, som ni alla såklart är medvetna om, och för egen del har det i alla fall krävts ett ordentligt sårslickande för att överhuvudtaget vara människa vid det här laget. 

Jag hade så stora förhoppningar inför den där kvällen i Basel. På det där lagbygget som med ung entusiasm skulle sätta käppar i hjulet på Sevillas dröm om en magisk Europa-trippel. Men ack vilket bakslag det blev. 

Jag har sedan dess lämnat över ordförandeposten till Anton Hysén och det ska bli extremt roligt att följa supporterklubbens utveckling med en så härlig person vid rodret, om än att jag numera mest kikar på lite från sidan. 

Jag kommer framöver att fokusera helt på krönikor och kommentarer och jag hoppas att vi tillsammans kan skapa engagerande diskussioner kring Liverpool. 

Efter några veckor av lidande känns det verkligen spännande och roligt att ladda om. Att åter ta sikte i framrutan och smälla ner backspegeln. 

Det som varit har varit. Och nu gäller det att samla ny kraft. 

Liverpools första ordentliga statement inför den kommande säsongen, en säsong helt utan Europaspel, kom under gårdagen när Southamptons Sadio Mané kritade på ett långtidskontrakt med klubben, om än att även Loris Karius anslutit sedan tidigare. 

Det är alltid spännande under Silly Season och inte minst när det är en ny tränare som på allvar ska sätta sin prägel och för oss fans gäller det att leta små, små fingervisningar om vart vi kan vara på väg. Med sommarens första två värvningar känns det dock riktigt, riktigt bra. 

Loris Karius har jag sett för lite av för att avhandla någon större analys kring, men det skriande behovet av konkurrens till Simon Mignolet har åtminstone lösts och jag tror spontant att det blir ett konstant utmanande om förstaplatsen mellan stolparna. Något Simon Mignolet helt klarat sig utan med vattenbärare som Brad Jones och Adam Bogdan bakom sig. Som när de väl fått chansen spelat ner sig i reservlaget lika snabbt igen.

Sadio Mané är däremot en spelare som jag tror att vi alla känner väl. Fråga bara Martin Skrtel i alla fall. 

Senegalesen är ett kvicksilver som fungerar både på en kant och centralt och med sin fart och finess kan han skada försvar på både egen hand och i fina kombinationer. 

När Liverpool var på väg att ta sats mot en fin avslutning på förra säsongen var det Mané som satte käppar i hjulet och ledde vändningen från 0-2 till 3-2 på St Mary's och även om 90 minuter ibland kan säga väldigt lite, sa just de 90 minuterna väldigt mycket om just vad Mané kan erbjuda. 

Det är lätt att göra sig lustig över faktumet att ännu en spelare från Southampton ansluter till Liverpool (nu fem stycken på tre somrar) och man tjänar enkla retweets på twitter om man skojar om att vi ska värva deras scouter istället. Men självfallet är verkligheten klart mer komplicerad än så. 

Sadio Mané har rönt intresse från varenda toppklubb i Premier League och även om vi kan tvista huruvida andra konkreta bud låg på bordet just denna sommaren är det en riktigt fin skalp för Liverpool att knyta till sig en av Premier Leagues bästa spelare under de senaste två åren. 

Det som imponerar är att han också blixtsnabbt acklimatiserade sig till de brittiska öarna och levererade redan under sin första säsong nere i södra England (10 mål på 30 ligamatcher första säsongen). Ett gott tecken som tyder på att han förhoppningsvis slipper en startsträcka under hösten i den nya, helröda, tröjan. 

Resten av sommaren kommer såklart att präglas av frågan om nu Sadio Mané var toppen av värvningsberget eller bara en bricka i spelet. Skulle han vara den största och mest lysande stjärna vi knyter till oss kommer frågetecken nog att resas mot huruvida vi står redo att konkurrera redan nästa säsong. Men kan det kompletteras med ett eller två ytterligare riktigt stora namn och en bredd på övriga positioner så finns det all anledning att åter börja le. 

Jag tror i alla fall att Sadio Mané blir en given succé.  


11 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer