Heavy metal och björnkramar

Bild till nyheten Heavy metal och björnkramar
Om och när Jürgen Klopp tar över som manager för Liverpool kan vi förvänta oss heavy metal-fotboll i form av 4-2-3-1, megawatt-leenden och massor med björnkramar. Här har ni den 48-årige tyskens CV.


Spelstil  

Under sin första dag som manager för Borussia Dortmund 2008 snackade inte Klopp om troféer och titlar, utan om att hitta en identitet. 

"Fansen ska inte bara känna igen oss från våra gulsvarta-tröjor. Även om vi spelar i rött ska hela arenan tänka, 'Wow, det där kan bara vara Dortmund!'

Under de närmaste sju åren lyckades han införa en fysiskt krävande spelstil med hård press i ett 4-2-3-1-system, något som han själv beskrev som "heavy metal"-fotboll. 

Taktiken kallas gegenpressing, vilket innebär att laget spelar med hög press (vilket i och för sig många lag gör) men inte bara en gång... utan igen och igen och igen. I det oändliga.

"Vi har övat på detta tills det har blivit ett naturligt sätt att spela på", säger yttern Marco Reus. "Jag har upplevt det från andra sidan också, då jag spelade för Borussia Mönchengladbach. Det är slitsamt, både fysiskt och psykiskt. Så fort du vann bollen visste du att du inte kunde vända upp. En motspelare var över dig direkt."

Klopp vill även att laget ska spela i ett högt tempo och var dödligt giftiga på kontringar. 

Träningsmetoder

Klopp själv har sagt att; "de som bara ger 99 procent på mina träningar har stora problem."

Reus uttalade sig också om att; "vi tränar gegenpressing tills vi dör".

Den sista säsongen i Dortmund blev en besvikelse, men det var också ett resultat av den fysiskt krävande spelstilen som dränerade spelarna på energi och allt fler hamnade på skadelistan. Klopps träningsmetoder kan annars karaktäriseras av smidighet, uthållighet, vighet och koordination. 

Då och då har han också visat upp lite mer dramatiska sidor. Då han tränade sin första klubb, Mainz, tog han med sig hela laget till Sverige under försäsongen och spelarna tvingades spendera fem dagar med att "åka från ö till ö, jaga och laga vår egen mat", som en "överlevande" uttryckte saken. 


Ledarstil 

Trots höga krav är Klopp ingen envåldshärskare. Han är mest känd för sina megawatt-leenden, sköna humor och att dela ut björnkramar. Spelarna tilltalar honom "Kloppo" och han är mån att knyta starka vänskapsband.

Han grät till exempel när Kagawa såldes till Manchester United i juni 2012 och "kunde inte sova" när Mario Götze skrev på för Bayern München 2013.

Klopp kan också samarbeta med andra ledare inom klubben, som exempelvis sportdirektören Michael Zorc som var ansvarig för värvningarna av Kagawa, Ilkay Gundgogan, Robert Lewandowski med flera. När Klopp lämnade Dortmund tackade han ödmjukt Zorc och klubbdirektören Hans-Joachim Watzke för framgångarna. Med andra ord borde Klopp även kunna acceptera och samarbeta med den hierarki som råder inom Liverpool FC.


Media

Klopp var relativt okänd i hemlandet då han hämtades in som expert i tysk-TV i samband med VM 2006. Hans personlighet (alltid glad och full av skämt) gick hem i rutan och en av höjdpunkterna var då han sjöng ihop med Pelé. Klopp blev snabbt en stjärna i Tyskland.

Hans presskonferenser och intervjuer brukar vara en fröjd att skåda, som nästan alltid utförs med ett leende och en glimt i ögat. Hans personlighet har spridit sig bland fans över hela världen, något Liverpool FC också hoppas att kunna dra nytta av. 

Känslor

När Klopp lämnade Mainz 2008 efter 19 år – först som spelare och sedan som tränare – svor han på att han aldrig "skulle jobba så hårt med hjärtat igen."  Han lämnade med tårar i ögonen ("Jag grät i en vecka") och hans kärlek till Mainz fick honom nästan att tacka nej till jobbet i Dortmund.

Men då han lämnade Dortmund efter sju säsonger i maj hade han svårt att prata om sina känslor för klubben. Det var återigen med tårar i ögonen.

Liverpool, med sin anrika historia och trogna supporterskara, kommer att passa Klopps engagemang och känsloliv som hand i handsken.

Bästa citat

Om Bayern München: "Bayern har samma inställning till fotboll som kineserna har till industrier. De kollar upp vad andra gör och kopierar sedan modellen, fast med andra människor och mer pengar."  

Om Arsène Wenger: "Han gillar att ha bollen, spela, passa runt. Det är som en orkester. Men det är en tyst sång. Jag gillar heavy metal."

Om Henrikh Mkhitaryan, Borussias Dortmunds mittfältare: "Mkhitaryan passar oss som ett a*rsle i en hink. Vad han kan bidra med är exakt vad vi behöver."

Om Shinji Kagawa, som flyttade till Manchester U: "Vi grät i varandras armar i 20 minuter då han stack. Han är en av de bästa spelarna i världen och nu spelar han 20 minuter hos Manchester United - som vänsterytter!" 

Om sin fru Ulla, en författare: "Hon skrev en barnbok. Den är ungefär som Harry Potter, men ingen Harry Potter som flyger runt på sin j*vla pinne – bara fotboll."

Meritlista

Klubbar: Mainz (feb 2001-juni 2008), Borussia Dortmund (juli 2008-maj 2015)

Bundesligasegrar 2011, 2012

Tyskacupen 2012

Champions League-finalist 2013

Manager of the year 2011, 2012

Fifa World Coach of the Year, andraplats 2013

Källa: Times


22 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer