Gästkrönika: Dags att rannsaka oss själva

Bild till nyheten Gästkrönika: Dags att rannsaka oss själva
Vet att många jublar idag, själv känner jag mest uppgivenhet och vemod, skriver gästkrönikören Urban Wallin.

Det är ju alltid de kritiska rösterna som hörs mest och högst, men jag inbillar mig att det även finns många fans som delar min känsla. 

Det finns inget enklare i världen än att sitta hemma i soffan, och utifrån sin egen skapade drömvärld, tycka, kritisera och fördöma spelare, managers och klubbledning så fort verkligheten inte blir som i den där drömvärlden man själv skapat….. Bristen på respekt för enskilda individer är häpnadsväckande stor och så fort det hackar lite i spelet så skall hämnd utkrävas och huvuden skall rulla! 

Vi är ingen storklubb längre

Kanske dags att rannsaka oss själva och se hur väl vår drömbild stämmer med verkligheten.

Vad är vi för klubb idag och vad är realistiska förväntningar och vilka krav kan man egentligen ställa på en manager och ett lag? Några av de vanligaste argumenten till att sparka BR har varit att han inte klarar av en storklubb, att han saknar spelidé, att han bara spelar sina favoritspelare och att han gör massa konstiga uttalanden och intervjuer! Till att börja med så är vi ingen storklubb, vi har varit en storklubb en gång i tiden, men en klubb som inte vunnit ligan på snart 30 år är ingen storklubb längre (hur gärna man än vill) och det kanske är den misstolkningen som ställer till det för många, med helt orealistiska förväntningar som följd. 

Vi tillhör samma skikt som Tottenham och Everton och det är utifrån den nivån som förväntningarna skall ligga. 

Vågade släppa fram unga spelare

Argumentet att han inte har en spelidé tycker jag egentligen faller på sin egen orimlighet, det är väl fullständigt självklart att han har en spelidé, det har alla managers på elitnivå. 

Att den spelidén av olika anledningar (skador, avstängningar, försäljningar) inte alltid fungerar till 100% och måste justeras efter hand, är ju en helt annan sak än att påstå att han inte har en spelidé…. Nästan lika dumt är argumentet att han ”bara spelar sina favoritspelare”! Han spelar väl naturligtvis de spelare som han tycker är bäst för laget i den aktuella matchen och även för klubben på längre sikt. Ta matchen mot Sion t ex, jag själv tycker det är underbart att se alla de unga spelarna som han släpper fram och vågar lita på och det kommer att betala sig på sikt, var så säkra. 

Sterlings utveckling och de enorma pengar vi fick för honom är till stor del BR:s förtjänst då han tidigt visade att han litade på honom och gav honom förtroendet. Lätt att glömma i den allmänna hetsjakten….. BR:s satsning på unga talanger kommer klubben att få massor av nytta av kommande år. Att han skulle göra konstiga uttalanden och intervjuer förstår jag heller inte, han har alltid stått upp för klubben och sina spelare på bästa sätt. Däremot hände något de sista månaderna som är ganska intressant och som jag har uppmärksammat tidigare med andra managers som börjar tappa i förtroende.

Vilka förväntningar ska vi ha?

Helt plötsligt börjar det publiceras negativa artiklar om honom, man plockar upp gamla citat och rycker ur sitt sammanhang, som det där med hans familjesituation t ex. Det är som att vissa tunga journalister har bestämt sig för att nu skall han bort och vips så är drevet igång och då går det helt enkelt inte att försvara sig. Och hur svårt är det att få en människa att verka sämre än han är om man väljer att fokusera på det negativa?

Det här handlar egentligen inte om BR:s vara eller inte vara, utan mer om att vi nog måste börja omvärdera vad som är realistiskt och var förväntningarna bör ligga. Annars blir det exakt likadant med vår nästa manager, och vår nästa, och den nästa efter det… 

Trodde vi var på rätt väg

När jag i tidiga tonåren av diverse orsaker råkade hamnade på The Kop på tidigt 80-tal och fick uppleva hur vi enkelt körde över Man U (vilket var standard på den tiden!) har jag följt klubben hängivet. Har sett dem alla komma och gå, managers som Paisley, Fagan, Souness, Houllier, Benitez, Dalglish, Brendan och några till. 

Vissa har varit bättre än andra men varje gång har man hoppats att nu har vi hittat den nya Shankly! Det var Shankly som byggde klubben och Paisley förvaltade arvet på ett strålande sätt, men faktum är att vi efter Paisleys dagar mest har levt på gamla meriter och sakta men säkert blivit lite sämre för varje år med undantag för vissa kortare toppar då några extremt duktiga spelare har lyft oss till tillfällig framgång. 

I FSG och BR tyckte jag mig dock se ett trendbrott och jag tycker verkligen att klubben är på rätt väg. Men det tar tid och tid finns tyvärr inte längre kvar i fotbollen, så ur det perspektivet så är det väl logiskt att BR får gå men jag vill betona att BR är den manager som är mest Liverpool FC av samtliga som har försökt efter Paisley (Dalglish undantaget). Han har passionen, han har viljan och han har hjärtat för klubben, därför känns det djävligt tråkigt att det blev så här….

Glöm Gula Väggen

Men livet och klubben går vidare och jag kommer givetvis att önska vår nästa manager hjärtligt välkommen och hoppas att det är en ny Shankly den här gången? 

Blir det Jürgen Klopp får han tyvärr vänja sig vid en helt annan publik än den gula väggen. Ett Anfield utan klack och som nästan är helt tyst när matchen väl har börjat. Mestadels turister och övre medeklassscousers på läktaren, då arbetarklassen inte längre har råd att gå dit. Annat var det på 80-90 talet, jag lovar…

Men jag antar att det är Brendans fel det också? 

Nu blickar vi framåt!

YNWA 

Urban Wallin alias Halfway House

Publicerad av:

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer